19 mei internationale dag van het geneesmiddelenonderzoek

18 Mei 2017
- door
EB Medical Research

Vrijdag 19 mei is het de internationale dag van het geneesmiddelen onderzoek (International Clinical Trials Day). Doel van deze dag is om alle patienten die meewerken aan klinisch onderzoek (onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen) in het zonnetje te zetten. Dus bij deze een grote dankjewel aan alle patienten die deelnemen aan klinisch onderzoek en zo helpen om betere geneesmiddelen te ontwikkelen!

In onderstaande tekst kunt u lezen hoe in 1747 het eerste "gerandomiseerde" onderzoek werd opgezet, waarbij een groep patienten verschillend emiddelen kreeg toegediend om te kijken welk middel werkzaam was:

Op 19 mei 1747 was er een chirurg genaamd James Lind die op een schip voer van de Britse Koninklijke Marine. Dit schip patrouilleerde over het Engels Kanaal op het moment dat scheurbuik bijna meer slachtoffers maakte dan de oorlog zelf. Omdat hij dacht dat scheurbuik kon worden genezen door middel van de inname van zuren, onderwierp Lind 12 mannen met scheurbuik aan een 'test'. De mannen kregen gedurende 2 weken, in groepjes van 2, zes verschillende behandelingen. De behandelingen varieerden van kknoflook met mosterd of een "pintje zeewater" (de controle groepen) tot behandelingen met azijn, zwavelzuur of citroenen! De 2 mannen die citroenenen hadden gegeten knapten al snel op, aldus het dagboek van Lind. Deze 'test'van Lind wordt gezien als het eerste 'gerandomiseerde'onderzoek. Pintjes zeewater worden niet veel meer toegepast, maar Lind heeft wel de basis gelegd voor het klinisch onderzoek zoals wij dat nu kennen. Met Clinical Trial Day eren we niet alleen pioeier James Lind en de mannen die meedoeden, maar alle mensen die zich werelewijd inzetten voor klinisch onderzoek en bijdragen aan betere patiënten zorg.

 

 

 

(030) 760 66 00

Voor al uw vragen kunt u hier terecht

Adresgegevens

Louis Armstrongweg 88, 1311 RL Almere

Contactformulier

Vragen? Gebruik dan dit contactformulier