Bescherm je partner tegen (asymptomatische) verspreiding van het genitale herpes virus (HSV2)

20 Maart 2017
- door
Flevoresearch

Als je eenmaal geïnfecteerd bent met het een Herpesvirus, raak je het virus niet meer kwijt. Het virus dringt vanuit de slijmvliezen door tot in de gevoelszenuwen en blijft daar sluimerend aanwezig. Je merkt daar niets van omdat het virus dan inactief is en je geen klachten hebt. Het virus kan weer actief worden als je minder weerstand hebt. Bijvoorbeeld bij stress, griep of tijdens de menstruatie. Je kan dan weer blaasjes krijgen. Eerst heb je een tintelend, prikkend gevoel in de huid, daarna verschijnen de blaasjes. Die blaasjes verdwijnen binnen twee tot tien dagen.

Herpes wordt via (oraal)seksueel contact  overgedragen door contact met iemand te hebben op het moment dat hij/zij besmettelijk is. Contact met een actief blaasje en/of zweer kan overdracht veroorzaken, maar ook contact met speeksel of genitale afscheiding van iemand die besmet is met HSV, zelfs als iemand geen zichtbare wondjes heeft. Dit wordt ook wel “asymptomatische verspreiding” van het virus genoemd.

Veilig vrijen blijft belangrijk

Door een condoom te gebruiken wordt het risico op overdracht aanzienlijk verminderd, maar niet volledig uitgesloten, omdat er ook verspreiding van het Herpes virus plaatsvindt in de gebieden die niet worden afgedekt door het condoom. Als je het gebied rond de genitaliën scheert of waxed raakt de huid als natuurlijke barrière beschadigd. Men denkt dat het risico van overdracht in deze gebieden hierdoor vergroot wordt.

Bij lopende onderzoeken op de website van EB Medical Research vind je informatie over een onderzoek dat de asymptomatische verspreiding van het genitale herpes virus probeert te blokkeren.
 

+31 (0)36 7410147

Voor al uw vragen kunt u hier terecht

Adresgegevens

Louis Armstrongweg 88, 1311 RL Almere

Contactformulier

Vragen? Gebruik dan dit contactformulier