De Ziekte van Alzheimer

1 Februari 2016
- door
Dr. H. Koppeschaar namens FlevoResearch BV
Onderzoek Alzheimer


De ziekte van Alzheimer is een onomkeerbare, voortschrijdende ziekte van het brein die geleidelijk het geheugen en de cognitieve vermogens beperkt.

Uiteindelijk kunnen zelfs de eenvoudigste taken niet meer uitgevoerd worden. Vaak komen de eerste symptomen en verschijnselen aan ’t licht op 65 -70 jarige leeftijd.

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie onder ouderen. Dementie is het verlies van cognitieve functies zoals denken, herinneren, logisch denken en beredeneren, en het verlies van iemands normale doen en laten, manier van handelen en optreden.

Dementie varieert in ernst van aanvankelijk zeer mild zonder dat het functioneren van iemand daardoor belemmerd wordt tot zeer ernstig, zodanig dat iemand niet meer normaal kan functioneren en geheel afhankelijk wordt van anderen om zelfs de meest eenvoudige dagelijkse bezigheden uit te voeren.

De beschadiging in het brein begint vaak al jaren voordat geheugen en of andere cognitieve problemen verschijnen.
Gedurende dit preklinische stadium van de ziekte van Alzheimer heeft iemand schijnbaar geen klachten en of symptomen, maar zijn er wel al verschijnselen van de ziekte in het brein aantoonbaar zoals abnormale neerslag en klontering  van zogenaamde amyloid eiwitten. Hierdoor wordt de functie  van de zenuwcellen beperkt, de verbindingen tussen de zenuwcellen verbroken, en sterven  zenuwcellen af.  

Over de oorzaak van de ziekte van Alzheimer is nog veel  onbekend, maar wel is duidelijk dat een combinatie van erfelijke factoren, omgevingsinvloeden, en leefstijl een belangrijke rol spelen. Een gezonde voeding, fysieke activiteit, sociaal actief blijven, en handhaven van geestelijk stimulerende bezigheden kunnen bijdragen om het risico op cognitieve teruggang en de ziekte van Alzheimer te beperken.

Het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de ziekte van Alzheimer richt zich recent op de mogelijkheid om het ziekteproces (zoals het neerslaan en samenklonteren van  amyloid en andere eiwitten in het brein) in een preklinisch stadium, d.w.z voordat er klachten en verschijnselen, zijn te remmen.

Er worden nu medicijnen in klinisch onderzoek onderzocht die ontwikkeld zijn om de vorming van de amyloid eiwitten te voorkomen.
Bij het wetenschappelijk onderzoekcentrum EB Medical Research (locaties in Utrecht, EB UtrechtResearch en in Almere, EB FlevoResearch) worden i.s.m. de afdeling Ouderengeneeskunde UMCUtrecht voorbereidingen getroffen om deel te nemen aan een wereldwijd klinisch onderzoek bij ouderen (nog) zonder klachten maar wel met risicofactoren voor  het krijgen van de ziekte van Alzheimer.

Door deel te nemen aan dergelijk onderzoek kunt u zelf meer inzicht krijgen in de staat van uw brein en draagt u bij aan de medische wetenschap bij het ontrafelen hoe de veranderingen in het brein bij het verouderingsproces en bij de ziekte van Alzheimer ontstaan. Maar nog een belangrijker doel van onderzoek is: hoe deze ziekte te behandelen of zelfs te voorkomen is. 

+31 (0)36 7410147

Voor al uw vragen kunt u hier terecht

Adresgegevens

Louis Armstrongweg 88, 1311 RL Almere

Contactformulier

Vragen? Gebruik dan dit contactformulier