Het mechanisme waardoor hoog cholesterol ontstaat is onderzocht

16 Mei 2017
- door
FlevoResearch BV
Cholesterol

Het mechanisme waardoor hoog cholesterol ontstaat (bij met name dikke mensen) is onderzocht.

Het blijkt dat vetweefsel een eiwit uitstoot dat de gehaltes van het ‘slechte’ LDL cholesterol verhoogt (de HDL variant is ‘goed’ cholesterol).
De onderzoekers, van de McMaster University in Ontario, konden aantonen dat het eiwit resistine de productie van LDL cholesterol in de lever verhoogt. Daarnaast degradeert het LDL cholesterol receptoren in de lever, zodat het orgaan meer moeite heeft met de afbraak van het cholesterol.
Het samenspel van deze twee factoren zorgt voor een hoger gehalte aan LDL cholesterol in het bloed. Hoog LDL cholesterol zorgt voor een grotere kans op hart- en vaatziekten

Gewoontes

Aangezien vetweefsel resistine uitscheidt en dus indirect het LDL gehalte verhoogt, is er nu ook weer eens aangetoond dat dik zijn zélf werkelijk ongezond is, naast de slechte gewoontes die iemand dik máken.
Resistine heeft nog een nare eigenschap: het blokkeert het effect van statines. Statines zijn de meest gebruikte medicijnen om hoog cholesterol te bestrijden. Zo’n veertig procent van de mensen die statines inneemt is er ongevoelig voor, en de onderzoekers vermoeden dat dit iets te maken heeft met de resistine in het bloed.
De Canadezen zijn ook wel weer positief over deze vondst, want het kan ook het begin zijn van het ontwikkelen van effectievere medicijnen, of middelen die statines effectiever maken.
Nu.nl 28 okt 2012


Te veel "slecht" cholesterol heeft invloed op de ernst van artrose.

Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Wouter de Munter van het Radboudumc.
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner en zachter wordt. Dat zorgt voor pijn en stijfheid. Voorheen werd gedacht dat slijtage de oorzaak is, maar het lijkt er steeds meer op dat ontstekingsprocessen bijdragen aan de ernst van artrose. Ook hoge cholesterolwaardes zouden meespelen en daarom onderzocht De Munter de rol van cholesterol bij artrose in muizen.
Het "slechte" LDL-cholesterol veroorzaakt, na verandering door een reactie met zuurstof (oxidatie), beschadigingen aan de bloedvatwand. Hierdoor ontstaan hart- en vaatziekten. In de gewrichten kan LDL-cholesterol op een vergelijkbare manier tot schade leiden. De Munter injecteerde LDL of geoxideerd LDL in de gewrichten van muizen. Voornamelijk geoxideerd LDL bleek te zorgen voor verschijnselen van artrose, en niet LDL.

Botvorming

De Munter bekeek muizen die een cholesterolrijk dieet kregen en muizen die van nature hoge cholesterolwaardes hebben. Beide ontwikkelden extra botvorming in het door artrose aangedane gewricht. Bepaalde afweercellen, macrofagen, bleken verantwoordelijk voor de extra aangroei van bot. Andere cellen lijken onder invloed van geoxideerd LDL ontsteking en kraakbeenschade te veroorzaken.
Het onderzoek van De Munter biedt mogelijk aanknopingspunten voor de behandeling van artrose, dat niet te genezen is.  "We hebben sterke aanwijzingen dat het in de mens op eenzelfde manier werkt, omdat er in mensen een relatie lijkt te bestaan tussen artrose en hoge cholesterolwaardes."
Vervolgonderzoek richt zich op de manier waarop macrofagen of andere cellen geoxideerd LDL opnemen. "Als we precies weten welke receptoren de cellen daarvoor gebruiken, kunnen we misschien lokaal de opname van geoxideerd LDL remmen. Daarmee beperk je schade in het gewricht."
Nu.nl 10 jan 2017


Bacteriën in de darmen spelen een rol bij veranderingen in het gewicht, vetgehalte en hoeveelheid goede cholesterol van mensen.

Dit blijkt een studie van het UMC Groningen.
Hier wordt al enige tijd het verband onderzocht tussen chronische ontstekingen en het ontstaan van hart- en vaatziekten. Mensen met ernstig overgewicht hebben zo'n chronische ontsteking, doordat het samenspel tussen darm, lever en het vetweefsel bij hen is verstoord. Waarschijnlijk hebben ze mede daardoor een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Het is nu mogelijk darmbacteriën beter in beeld te krijgen en meer zicht te krijgen op hun rol in het menselijk lichaam door gebruik te maken van de modernste DNA-sequencing-technieken. Daardoor konden de onderzoekers bij 893 mensen het verband tussen de darmflora en bloedlipiden, vetachtige stoffen in het bloed, onderzoeken.

Cholesterol

Uit hun studie blijkt dat 34 soorten darmbacteriën geassocieerd zijn met veranderingen in het BMI, het vetzurengehalte in het bloed en de hoeveelheid goed cholesterol (HDL) in het lichaam. Dit verband was nog niet eerder bekend. Tegelijkertijd bleken deze bacteriën slechts weinig bij te dragen aan fout cholesterol (LDL).
Deze uitkomst biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen om hart- en vaatziekten te voorkomen. De samenstelling van de darmflora is wellicht zodanig te beïnvloeden via voeding, pre- en probiotica, dat deze lichaamsgewicht, vet en cholesterol op een zodanig niveau houden dat zij juist helpen in de preventie van hartziekten.
De onderzoekers verwachten dat nader onderzoek meer begrip geeft in de relatie tussen voeding en hart- en vaatziekten.
Nu.nl 14 sept 2015
 

+31 (0)36 7410147

Voor al uw vragen kunt u hier terecht

Adresgegevens

Louis Armstrongweg 88, 1311 RL Almere

Contactformulier

Vragen? Gebruik dan dit contactformulier