Houdbaarheid van geneesmiddelen

9 Maart 2016
- door
Flevoresearch BV
Houdbaarheid geneesmiddelen

Geneesmiddelen zijn bij bewaren aan verandering onderhevig.

Er kan sprake zijn van een teruglopend gehalte werkzame stof; de vorming van al of niet toxische ontledingsproducten; verlies van steriliteit en andere vormen van  bederf.

Om de levensduur te verlengen worden door  de farmaceut maatregelen worden getroffen zoals een licht werende verpakking ( bruin glas of aluminium folie) of een hygiënischer verpakking zoals bijvoorbeeld  eenmalige verpakking of doordrukstrips. Maar ook door bijvoorbeeld  toevoeging van conserveermiddelen en/of andere hulpstoffen die de zuurgraad veranderen.

Bij een verpakking voor meermaals gebruik door dezelfde patiënt ( tubes/pompverstuivers voor neusdruppels / oogdruppels) is het extra belangrijk hygiënisch mee om te gaan en de instructies voor toediening goed op te volgen.

De  aanwezigheid van water is een voorwaarde voor het vermenigvuldigen van micro-organismen. Bij verlaging van de bewaartemperatuur kan bijvoorbeeld vocht uit de lucht condenseren met als gevolg bacteriegroei. In droge poeders  of capsules  is het veel moelijker voor bacteriën om te overleven. Waterhoudende medicatie is minder lange houdbaar; want in droge poeders kunnen bacteriën moeilijker overleven.

Tijdens een vliegreis mag bepaalde medicatie ( bijv insuline)  niet in de bagageruimte worden vervoerd vanwege het risico op bevriezing.

Antibioticum dranken zijn na bereiding beperkt houdbaar. Als er bacteriën in de drank groeien zijn ze resistent voor het antibioticum en kunnen de al verzwakte patiënt nog zieker maken. Gooi het restant dus altijd weg.

  • Volg de instructies voor de bewaarcondities thuis en onderweg ( luchtvochtigheid en temperatuur)  goed op.
  • Vergeet niet de houdbaarheidsdatum op  de verpakking  te controleren voor gebruik.
  • Oude medicijnen mogen niet weggegooid worden in de afvalbak en evenmin door het toilet gespoeld worden. Het beste kan je oude medicijnen naar de apotheek brengen welke ze op een verantwoorde manier vernietigd.

+31 (0)36 7410147

Voor al uw vragen kunt u hier terecht

Adresgegevens

Louis Armstrongweg 88, 1311 RL Almere

Contactformulier

Vragen? Gebruik dan dit contactformulier