Mogelijk nieuw alzheimer medicijn op de markt

28 Oktober 2019
- door
FlevoResearch BV
Alzheimer brein

Farmaceutisch bedrijf Biogen gaat een aanvraag indienen om haar Alzheimermedicijn ‘Aducanumab’ te laten registreren door de Amerikaanse FDA. Dat heeft het bedrijf vandaag, 22 oktober, bekendgemaakt. Het is de eerste fase om het medicijn op de markt te brengen. Later dit jaar wil het bedrijf hetzelfde in Europa doen. Alzheimer Nederland is verheugd over het nieuws. ‘’Dit is hopelijk een belangrijke stap in het onderzoek naar alzheimer. Een aanzet op weg naar het genezen of voorkomen van deze ziekte. Daarnaast blijven we ons natuurlijk inzetten om dit te bereiken voor álle vormen van dementie”, zegt directeur Gerjoke Wilmink.

Dinant Bekkenkamp, teamleider Wetenschappelijk onderzoek: "Al vijfien jaar zijn er geen nieuwe medicijnen op de markt gekomen, en de medijcijnen die we hadden waren symptoombestrijders. Dit is een middel dat echt ingrijpt op het ziekteproces, dat is heel bijzonder." Als alles goed gaat, betekent het nieuws dat er voor het eerst in 15 jaar een nieuw medicijn op de markt komt tegen alzheimer. Toch zijn er ook nog veel vragen, waardoor het niet zeker is of het middel daadwerkelijk beschikbaar komt. Die onzekerheid komt onder meer door een ander bericht. In maart van dit jaar, maakte Biogen nog bekend dat ze het onderzoek naar ‘Aducanumab’ stopten. Volgens een analyse had het middel geen effect.

Nieuwe gegevens
Nu blijkt uit een nieuwe analyse dat het middel toch effect had bij patiënten die een hoge dosis van het medicijn kregen. Op dit moment is het onduidelijk waar deze nieuwe analyse toe gaat leiden. Mogelijk wordt de nieuwe analyse geaccepteerd door de Amerikaanse en Europese instanties die medicijnen beoordelen, waardoor toelating op de markt een stap dichterbij is. Het kan echter ook zo zijn dat deze instanties vragen om nieuw onderzoek, waardoor het nog jaren zal duren voor het middel op de markt komt.

Effect Aducanumab
In het persbericht geeft Biogen aan dat patiënten op verschillende testen van geheugen en andere mentale taken, minder snel achteruit gaan. Dit betekent dat het middel de ziekte van Alzheimer dus niet kan stoppen of genezen, maar mogelijk wel kan afremmen. Ook bij andere testen, zoals het uitvoeren van dagelijkse handelingen, gingen mensen die het medicijn kregen minder snel achteruit dan patiënten die een nepmedicijn (placebo) kregen.

Niet voor iedereen
Het nieuwe middel werkt helaas niet voor iedereen. Tijdens het onderzoek werden mensen onderzocht met beginnende ziekte van Alzheimer. Eerdere onderzoeken met vergelijkbare medicijnen bij mensen in een meer gevorderd stadium van de ziekte mislukten. Daarom is het onwaarschijnlijk dat het medicijn werkt bij mensen in een gevorderd stadium van de ziekte. Daarnaast grijpt het middel in op een specifiek eiwit dat alleen voorkomt bij de ziekte van Alzheimer. Daarom zal het middel niet werken bij andere vormen van dementie.

Wanneer komt het op de markt?
Dat is onzeker. Eerst moeten de overheidsinstanties die zorgen voor de zogenaamde ‘registratie van medicijnen’ het onderzoek bestuderen. Wanneer ze het onderzoek voldoende overtuigend vinden, kan het medicijn naar de volgende instantie. Dan zal het College voor Zorgverzekeringen beoordelen of het middel iets toevoegt aan de bestaande behandelingen en/of het goedkoper is dan een even effectieve behandeling. De registratie en beoordeling van een medicijn neemt zeker één tot anderhalf jaar in beslag en kan soms nog langer duren.

Bron:https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/mogelijk-nieuw-alzheimermedicijn

+31 (0)36 7410147

Voor al uw vragen kunt u hier terecht

Adresgegevens

Louis Armstrongweg 88, 1311 RL Almere

Contactformulier

Vragen? Gebruik dan dit contactformulier