Nieuw cholesterolverlagend medicijn voor mensen met hartvaatziekten en/of diabetes.

26 Augustus 2019
- door
FlevoResearch BV

Hartvaatziekten ten gevolge van aderverkalking zijn de voornaamste oorzaken van ziekte  en sterfte; 30 % tot 40% van alle sterfte wereldwijd is het gevolg van aderverkalking (verstopping van de aders of slagaders).

Ruim 80% van de sterfgevallen met  een hartvaatziekte is het gevolg van een hartinfarct of een herseninfarct. Maar ook de ziekte en /of invaliditeit die samen kan gaan met een hart- of herseninfarct  is ernstig en blijvend.

Diabetes is een veelvoorkomende ziekte. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Men schat dat ongeveer 10-40% van de mensen met diabetes hart- en vaatziekte krijgt en dat 1op de 10 sterfgevallen  veroorzaakt wordt door de diabetes.

Een verhoogd cholesterol, en meer in het bijzonder, een verhoogd LDL cholesterol (LDL-c) is een belangrijke  risico factor voor  aderverkalking, w at goed behandeld kan worden. Grootschalige analyse van vele goed uitgevoerde klinische studies met LDL-c verlagende middelen zoals o.a. de statines (Simvastatine, Atorvastatine e.d.) laten steeds weer  overtuigend zien dat er een sterk verband is tussen het verlagen van LDL-c en een afname van  de gevolgen van aderverkalking.

Naast de al sinds jaren voorgeschreven statines  voor behandeling van verhoogd LDL-c, zijn nieuwe en via een ander mechanisme werkende medicijnen ontwikkeld, de PCSK9-remmers.
Deze nieuwe generatie cholesterolverlagende medicijnen verlagen het LDL-c zeer sterk en ze blijken goed te werken, ook bij mensen die statines niet verdragen of bij patiënten die met statines onvoldoende effect hebben. Op grond van resultaten uit eerdere studies blijkt dat toevoeging van een PCSK9-remmer aan de  huidige  behandeling met statines,  het risico op een  hartinfarct of een beroerte met 20% verlaagt, wat aantoont dat patiënten met aderverkalking baat kunnen hebben bij het verder verlagen van LDL-cholesterol tot ruim onder de huidige cholesterol streefwaarden.

Bent u, na het lezen van dit artikel, geïnteresseerd geraakt in het onderzoek naar deze nieuwe medicijnen , dan kunt u zich bij EB Medical Research aanmelden voor vrijblijvende informatie over deelname aan een klinische studie. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden en bij definitieve deelname komt u in aanmerking voor een passende onkosten-reisvergoeding.

 

+31 (0)36 7410147

Voor al uw vragen kunt u hier terecht

Adresgegevens

Louis Armstrongweg 88, 1311 RL Almere

Contactformulier

Vragen? Gebruik dan dit contactformulier