Hartvaatziekten ten gevolge van aderverkalking zijn de voornaamste oorzaken van ziekte en sterfte; 30 % tot 40% van alle sterfte wereldwijd is het gevolg van aderverkalking (verstopping van de aders of slagaders).
Ruim 80% van de sterfgevallen met een hartvaatziekte is het gevolg van een hartinfarct of een herseninfarct. Maar ook de ziekte en /of invaliditeit die samen kan gaan met een hart- of herseninfarct is ernstig en blijvend.
Diabetes is een veelvoorkomende ziekte. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Men schat dat ongeveer 10-40% van de mensen met diabetes hart- en vaatziekte krijgt en dat 1op de 10 sterfgevallen veroorzaakt wordt door de diabetes.
Een verhoogd cholesterol, en meer in het bijzonder, een verhoogd LDL cholesterol (LDL-c) is een belangrijke risico factor voor aderverkalking, w at goed behandeld kan worden. Grootschalige analyse van vele goed uitgevoerde klinische studies met LDL-c verlagende middelen zoals o.a. de statines (Simvastatine, Atorvastatine e.d.) laten steeds weer overtuigend zien dat er een sterk verband is tussen het verlagen van LDL-c en een afname van de gevolgen van aderverkalking.
Naast de al sinds jaren voorgeschreven statines voor behandeling van verhoogd LDL-c, zijn nieuwe en via een ander mechanisme werkende medicijnen ontwikkeld, de PCSK9-remmers.
Deze nieuwe generatie cholesterolverlagende medicijnen verlagen het LDL-c zeer sterk en ze blijken goed te werken, ook bij mensen die statines niet verdragen of bij patiënten die met statines onvoldoende effect hebben. Op grond van resultaten uit eerdere studies blijkt dat toevoeging van een PCSK9-remmer aan de huidige behandeling met statines, het risico op een hartinfarct of een beroerte met 20% verlaagt, wat aantoont dat patiënten met aderverkalking baat kunnen hebben bij het verder verlagen van LDL-cholesterol tot ruim onder de huidige cholesterol streefwaarden.
Bent u, na het lezen van dit artikel, geïnteresseerd geraakt in het onderzoek naar deze nieuwe medicijnen , dan kunt u zich bij EB Medical Research aanmelden voor vrijblijvende informatie over deelname aan een klinische studie. Er zijn geen kosten aan deelname verbonden en bij definitieve deelname komt u in aanmerking voor een passende onkosten-reisvergoeding.